Loading...

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Beyaz dişlere sahip olmak estetik açıdan büyük önem taşır. Aynı zamanda sağlıklı ve beyaz görünen dişler kişinin öz güvenini arttırır.

Dişler birçok sebepten dolayı renklenebilir. Bu sebepler dişlerin gelişimi kaynaklı olabileceği gibi sonradan çay, kahve, sigara ve bazı antibiyotiklerin kullanımına bağlı da olabilir.

Diş beyazlatma tedavisinde kullanılan jeller dişin mine ve dentin tabakalarına etki ederek diş rengini birkaç tona kadar açabilmektedir.

Diş beyazlatma işlemi doğru malzeme ve doğru tekniklerle yapılırsa zararlı değildir.

Diş beyazlatma tedavisinden önce mutlaka genel bir diş taşı temizliği yapılmalı, diş etleri sağlığına kavuşmalı ve diş üzerindeki renklenmeler uzaklaştırılmalıdır.

DİŞ BEYAZLATMA TEDAVİSİ ÇEŞİTLERİ:

  • Ofis tipi beyazlatma (Office bleaching);

Klinik ortamında yapılan beyazlatma işlemidir. Hekim kontrolünde yapıldığından beyazlatma için en güvenilir yöntemdir. Yanak, dil ve diş etleri gibi ağız içindeki tüm yumuşak dokular korunarak, özel jeller ve ışık kaynağı kullanılarak yapılır. Yaklaşık 1-1,5 saat gibi bir sürede işlem tamamlanır.

  • Ev tipi beyazlatma (Home bleaching);

Ev ortamında kişinin kendisinin yapabileceği beyazlatma sistemidir. Kişiden alınan ölçüye göre hazırlanan şeffaf plaklara jel yerleştirilerek uygulanır. Yumuşak dokulara zarar vermemesi için bu tedavide kullanılan jelin yoğunluğu offfice bleachingdeki jele oranla daha azdır. Bu nedenle tedavi süresi daha uzun olmaktadır. Günlük 3-5 saat aralığında ve yaklaşık 1 hafta kullanımda sonuç alınabilir. Office bleaching ve home bleaching kombine bir şekilde uygulanırsa daha iyi sonuçlar almak mümkündür

Kanal tedavili diş beyazlatma (Devital bleaching);

Kanal tedavisi yapılmış dişler zaman içinde renklenebilir. Bu renklenmenin giderilmesi için dişin kanalına jel yerleştirilerek rengin açılması sağlanır. İstenilen renk elde edilene kadar işlem tekrarlanabilir.

     DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİNDEN ÖNCE:

  1. Beyazlatma işleminden önce detaylı bir muayene yapılmalı ve hastanın anamnezi alınmalıdır.
  2. Hasta diş eti çekilmesi ve çürük yönünden değerlendirilmelidir.
  3. Diş taşı temizliği ve dolgular yapılmalıdır.

      DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİNDEN SONRA:

  1. Özellikle ilk 48 saat renk verici yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. İlk 1 hafta ağız bakımına gösterilen azami özen, tedavinin kalıcılığını arttıracaktır.
  2. Ofis tipi beyazlatma işleminde işlem sonrası en fazla 24 saat süren diş hassasiyeti görülebilir. Hekiminiz tarafından uygulanacak hassasiyet giderici jeller ve diş hassasiyeti için geliştirilmiş macunlarla bu sorun giderilebilir. Ev tipi beyazlatma sisteminde uygulanan jelin oranı daha düşük olduğu ve daha uzun sürede beyazlatma sağladığı için hassasiyet görülmez. Sağlık Bakanlığı onayı olmadan piyasada kontrolsüzce satılan beyazlatma ürünlerinde kalıcı hassasiyetler görülebilir.
  3. Ön dişlerde dolgu ve ya kaplamaları olan hastalarda bu restorasyonlar diş beyazlatma işleminden etkilenmeyeceği için, renk uyumsuzluğu durumunda işlemden 15 gün sonra değiştirilmesi uygundur.

DİŞ BEYAZLATMA KALICI BİR İŞLEM MİDİR? 

Diş beyazlatma tedavisi kalıcı bir işlem değildir. İyi bir ağız bakımı ile tedavinin etkisi 1-2 yıl devam eder. Renklendirici ürün kullanımı bu süreyi kısaltır. Dişlerin rengi eski haline

Klinikte Neler Oluyor?

Instagram hesabımda son gelişmeler anlık bilgilendirmeler yayınlıyorum. 
Beni takip etmek istermisiniz?

@drozlemgokalp