Loading...

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemleri pedodontinin çalışma alanına girer.

Pedodonti genel olarak 2 temel esasa dayanır;

Koruyucu Diş Hekimliği:

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları özellikle çocuklarda büyük önem taşır. Oluşabilecek diş problemleri koruyucu önlemlerle problemin henüz başındayken teşhis ve tedavi edilebilirler. Ağrısız ve acısız işlemler olduklarından çocukların diş hekimiyle ilk karşılaşma seansları bu uygulamaları içerirse çocuk için çok daha az travmatik olacaktır.

  1. Hijyen Eğitimi: Ağız ve diş bakımının doğru öğretilmesinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve ağız diş sağlığının öneminin anlatılması çocuklar için büyük önem taşır.
  1. Yüzeyel Flor Uygulaması: Diş yapısını güçlendiren en önemli madde “ fluorid ” mineralidir. Fluorid dişlerin çürüğe karşı dirençli olmasını sağlar. Fluorid içtiğimiz suda veya bazı besinlerde de bulunur. Ancak son yapılan araştırmalar yüzeyel flor uygulamalarının çürük önlemede çok daha fazla etkili olduğunu göstermiştir. Yüzeyel flor uygulaması 3 yaşından büyük çocuklarda 6 ayda bir yapılabilir. Bu sayede yeterli miktarda fluorid diş minesinde depolanır ve diş yapısı güçlenir.
  2. Fissür Sealent: Dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilere fissür adı verilir. Bu bölgeler kolay temizlenemediğinden çürük genellikle ilk bu alanlarda başlar. Fissür sealent uygulamasıyla bu girintiler akıcı bir dolgu malzemesiyle ince bir şekilde örtülür. Bu sayede gıdaların yapışacağı girintiler düzleşmiş olur. Ağızda ilk kalıcı dişlerin çıkmasıyla birlikte 6 yaş civarında bu işlem uygulanabilir. Ağrısız ve çok kolay uygulanan bir işlemdir.
  1. Yer Tutucular: Süt dişlerinin çeşitli sebeplerle zamanından önce kaybedildiği durumlarda alttan sürecek daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutuculardan faydalanılır. Yer tutucu yapılmadığı durumlarda çapraşıklık oluşması kaçınılmazdır. Yer tutucular kaybedilen dişin yerine ve sayısına göre sabit veya hareketli olabilir.

Oluşmuş Problemlerin Tedavisi:

  1. Çürük: Çocuklarda iyi bir beslenme alışkanlığı ve doğru diş fırçalama teknikleriyle çürükten korunmak mümkündür. Dişte çürük meydana geldiğinde bu durum birçok farklı problemin sebebi olabileceğinden mutlaka dolgu ile tedavi edilmelidir.
  1. Kırık: Çocukluk çağında çarpma veya düşme sonucu ön dişlerde kırık oluşabilir. Eğer kırık parça kaybolmadıysa hekime götürülerek tekrar eski yerine yapışması sağlanabilir. Kırık parçanın kaybolması durumunda kompozit dolgularla kırılan bölge restore edilebilir.
  1. Darbe: Çocuklarda sık karşılaşılan bir diğer durum da dişlerin darbe görmesidir. Darbe alan dişte herhangi bir sorun olmasa bile mutlaka diş hekimi muayenesi gerekmektedir. Darbe sonucu diş canlılığını kaybedebilir ve bu durum ağrıya, apseye ve alttan gelen dişi etkileyecek sorunlara neden olabilir.
  1. Diş Çekimi: Süt ve daimi dişler yapılacak tedaviyle iyileşemeyecek durumdaysa çekilmeleri gerekir. süt dişi çekiminde alttan gelecek daimi dişin sürmesine çok zaman varsa çekilen dişin yerine mutlaka yer tutucu yapılmalıdır. Eğer çekilecek diş kalıcı diş ise dişlerin pozisyonlarının, kapanışın ve estetiğin düzgün olması için ortodontik tedavi ile bu boşluğun kapatılması gerekebilir.
  1. Çocuk Diş Temizliği: Dişler üzerindeki bakteri plağı eğer normal fırçalama ile uzaklaştırılamayacak kadar biriktiyse diş hekimi tarafından temizlenmelidir. Bu işlem diş eti problemleri ve çürük oluşumunu engelleyecektir.

 

Klinikte Neler Oluyor?

Instagram hesabımda son gelişmeler anlık bilgilendirmeler yayınlıyorum. 
Beni takip etmek istermisiniz?

@drozlemgokalp