Protez Diş
Protez Tedavileri
Diş protezleri hasarlı dişlerin onarılması veya eksik dişlerin yerinin doldurulması amacıyla biouyumlu materyaller ile yapılan yapay dişlerdir. Diş hekimliğinde protezler çiğneme fonksiyonunu ve estetiği sağlarken aynı zamanda mevcut dokuların da sağlığını korumaya yardımcı olur.
Dokuların sağlık ve estetiği baz alınarak uygulanan diş protezleri her hastanın beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda kişiye özel uygulamalarla yapılırlar.
Protez uygulamalarıyla kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik veya hasarlı dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi sağlanır.
Diş protezleri sabit, hareketli ve implant üstü protezler olarak 3’e ayrılır;
Sabit Protezler:
Sabit protezler kuron ve köprü uygulamalarıdır. Kişinin doğal dişinden destek alarak ya da doğrudan doğal dişler üzerine uygulanırlar. Eksik dişlerin yerine konması ve hasarlı dişlerin düzeltilmesi amacıyla yapılan sabit protezler doğal dişe en yakın konforu sağlar.
- Kuron: Doğal diş dokusunun büyük kısmının kaybedildiği hasarlı ve zayıflamış dişlerde uygulanan sabit protezlerdir. Sadece estetik nedenlerle de yapılabilirler. Kuron uygulaması için diş her yönden belirli oranda küçültülür ve üzeri en uygun malzeme ile kaplanır. Kaplama malzemesi olarak metal destekli porselen, zirkonyum veya tam porselenler kullanılabilir. Bu kuronlar özel yapıştırıcılar ile diş üzerine sabitlenir. Bu sayede dişler daha estetik bir görünüme ve daha sağlam bir yapıya kavuşur.
- Köprü: Köprü tedavisi, eksik diş varlığında boşluğun ön ve arkasındaki doğal dişlerden destek alınarak yapılır. Bu uygulamada komşu dişlerin küçültülmesi gerekmektedir. Bu nedenle sağlıklı komşu dişler varlığında köprü yerine implant uygulaması düşünülmelidir. Çok uzun köprülerde komşu dişlere aşırı yük bineceğinden yine implant tedavisinden faydalanmak gerekir. köprü tedavisinde malzeme olarak daha sağlam bir altyapı içeren metal destekli porselen veya zirkonyum tercih edilmelidir.
Hareketli Protezler:
Hareketli protezler eksik diş sayısının köprülerle tamamlanamayacağı durumlarda ve tam dişsizlik durumunda kullanılırlar. İstendiğinde hasta tarafından çıkarılabilirler. Büyük oranda yumuşak dokudan destek alırlar.
- Tam Protezler: Total dişsizlik vakalarında kullanılan bir protez türüdür. Tüm desteğini kemik ve yumuşak dokudan alır. Diğer protez türlerine göre konforu daha azdır. Damak yapısı, kemik yoğunluğu ve mukoza kalınlığı gibi faktörler potezin konforunu etkiler.
- Yarım Protezler: Kısmi diş eksikliği durumunda dişsiz boşluklar köprü yapımına elverişli değilse yarım hareketli protezler tercih edilebilir. Bu protezlerde destek ağızda kalan dişlerden ve yumuşak dokudan alınır. Destek diş varlığı tam proteze göre daha konforlu bir kullanım sağlar. Yarın protezlerde doğal dişten destek almak için metal kanca görünümlü kroşelerden veya hassas bağlantı sistemlerinden faydalanılır.
İmplant Üstü Protezler:
Dental implantlar diş kökünü taklit eden titanyum yapılardır. Dişsizlik durumlarında implantlardan faydalanılarak yapılan çeşitli protez uygulamaları ile fonksiyon ve estetik sağlanabilir.
İmplant üstü protezlerle hareketli protezlerin daha tutucu olması sağlanırken, kuron-köprü gereken durumlarda komşu dişlere müdahale etmeden eksik dişin yerine konması mümkün olmaktadır. Ayrıca hareketli protez tercih etmeyen hastalarda implant üstü protezlerle yapılan sabit uygulamalar son derece başarılı sonuçlar vermektedir.
Klinikte Neler Oluyor?
Instagram hesabımda son gelişmeler anlık bilgilendirmeler yayınlıyorum.
Beni takip etmek istermisiniz?