İmplant
İmplant
İmplant tedavisi diş eksikliklerinin giderilmesinde başvurulan bir tedavi yöntemidir. Dental implantlar titanyumdan üretilen vida benzeri yapılardır. Yüzey özellikleri sayesinde çene kemiğine mükemmel adapte olurlar. Sistemik olarak sağlıklı kişilerde uygun malzeme ve uygun tekniklerle yerleştirildiğinde başarı şansı çok yüksektir.
Dental implantlar tek diş eksikliklerinde veya ağızda hiç dişin kalmadığı durumlarda kullanılabilirler. Diş çeker çekmez uygulanabildiği gibi, dişsiz boşluk iyileştikten sonra da uygulanabilirler.
İmplant tedavisinde radyografik değerlendirmeler oldukça önemlidir. İşlem öncesinde mutlaka panoramik radyografi ve tomografi üzerinde gerekli analizler yapılmalıdır.
İmplantın başarısında kullanılan malzeme, steril bir cerrahi ve kullanılan teknikler kadar kişinin sistemik hastalıkları ve ağız bakım alışkanlıkları da oldukça etkilidir.
Tek diş eksikliklerinde 10-15 dakika içerisinde implant yerleştirilebilir. Bazı durumlarda üzerine aynı seansta geçici diş yapmak mümkündür. Kemik yoğunluğunun uygun olmadığı durumlarda implant yerleştirildikten sonra üzerine diş yapabilmek için 3-4 ay arası beklemek gerekebilir.
İmplant tedavisi kimlere uygulanamaz;
- Aşırı sigara kullanan kişiler
- Kontrol altında olmayan Diabet (şeker hastalığı) olan kişiler
- Kontrol altında olmayan hiper tansiyon hastaları
- Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç (bisfosfonat, kortikosteroid vb.) kullanan kişiler
- Kemik gelişimi tamamlanmamış genç bireyler
- Baş, boyun bölgesinden radyoterapi almış kişiler
- Kanında pıhtılaşma bozukluğu olan kişiler
- Ağız hijyeninin kötü olduğu bireyler
Dental implant hangi durumlarda yapılır?
Dental implant tedavisinde amaç eksik dişleri yerine koyarak hastada bozulmuş olan çene kapanış ilişkisini düzeltmek, çiğneme fonksiyonunu geri vermek ve kaybolan estetiği geri kazandırmaktır.
Diş eksikliği olduğunda bu durumdan tüm ağız hatta genel sağlık durumu bile etkilenir. Hastalar diş eksikliğinin olmadığı tarafla çiğneme alışkanlığı geliştirebilir. Tek taraflı çiğnemenin sakıncaları şunlardır;
- Kullanılmayan tarafta diş eti problemleri ve çürükler
- Fazla kullanılan tarafta diş aşınmaları
- Çene eklemi problemleri
- Çok kullanılan tarafta çiğneme kası gelişimine bağlı yüz asimetrileri
- Çiğneme fonksiyonunun tam yapılmamasına bağlı sindirim sorunları
Tüm bu nedenlerden dolayı kaybolan dişleri yerine geri kazandırmak oldukça önemlidir.
Dental implant tedavisinin avantajları;
- Tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin kesilmesini gerektirmeden çözüm sağlaması
- Total dişsizliklerde hastanın hareketli protez kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırması
- Hareketli protez altına uygulandığında protezin istemsiz hareketini engelleyerek konfor sağlaması
- Dental implant uygulaması nasıl yapılır?;
İmplant tedavisinde ilk basamak panoramik film ve 3 boyutlu dental tomografi gibi radyolojik görüntülerle detaylı bir analiz yapılmasıdır. Bu sayede kemik yoğunluğu incelenir, implant bölgesine komşu olan anatomik yapıların durumu değerlendirilir. Eğer kemik yoğunluğunda yetersizlik mevcutsa öncelikle kemik grefti kullanılarak implant uygulanacak bölgede yeterli kemik oluşması sağlanır. Yeterli kemik oluştuktan sonra implant yerleştirme aşamasına geçilir. Bu işlem için lokal anestezikler yeterli olmaktadır. İmplant yerleştirilecek bölgedeki diş eti açılır ve kemiğin üzerine implantın yerleşeceği yuva şekillendirilir. İmplant yerleştirildikten sonra bölgeye dikiş atılır. Hastaya antibiyotik ve ağrı kesiciler reçete edilir. İlk 24 saat buz uygulaması şişliğin ve kanamanın kontrolü açısından önemlidir. 1. Haftanın sonunda dikişler alınır ve implantın kemiğe kaynaması için 3-6 ay arası sürecek olan bekleme sürecine girilir.
Kemikle bütünlük sağlandıktan sonra implantın üzerine denk gelen diş eti hafif lokal anestezi verilerek basit bir şekilde açılır. Üzerine iyileşme başlığı denilen ve diş etini proteze uyumlu olacak biçimde şekillendiren parçalar yerleştirilir. Bu şekilde 1-2 gün diş etinin şekillenmesi beklenir. Ardından ölçü aşamasına geçilir.
İmplantın ömrü ne kadardır?
İmplantın başarısını etkileyen birçok faktör vardır. Faktörlerden en önemlisi ağız hijyenidir. Ağız hijyeninin kötü olduğu kişilerde implantın çevre dokularında enfeksiyon gelişebilir ve bu durum implantın kaybına yol açabilir. Bu nedenle evde yapılacak ağız bakımı çok önemlidir. 6 ayda bir mutlaka Diş Hekimi kontrolüne gidilmeli, diş taşı temizliği işlemi yaptırılmalıdır. Hastaya bağlı diğer bir faktör parafonksiyonel alışkanlıklardır. Diş sıkma (bruksizm) hastalığı, dişlerle sert kabuklu yiyeceklerin tüketilmesi implantlara gereğinden fazla yük binmesine sebep olur ve bu durum implantların kaybı ile sonuçlanabilir.
Yapılan cerrahi işlemin sterilizasyon protokollerine uygun olmaması da henüz erken dönemde implant çevresindeki dokuların enfekte olmasına dolayısıyla da implantın kaybına yol açabilir.
İmplant üstü protez çeşitleri;
- İmplant üstü sabit protezler
- Tek diş eksikliği
- Kısmi diş eksikliği (implant destekli köprü)
- Tam dişsizlik (komple implant üstü sabit protez)
- All on 4 (tam dişsizlikte 4 implant üstü sabit protez
- İmplant üstü hareketli protezler
- İmplant üstü barlı protez
- İmplant üstü locator protez
- İmplant üstü balla taşman protez
Klinikte Neler Oluyor?
Instagram hesabımda son gelişmeler anlık bilgilendirmeler yayınlıyorum.
Beni takip etmek istermisiniz?